Monday, April 30, 2012

KOMIK SALINA Episod CAHAYA oleh Rizalman

KOMIK SALINA Episod
CAHAYA oleh Rizalman
keluaran tahun 1980
bilangan: 66
Sarikat RAZ STUDIO Jalan Pantai Baru, Kuala Lumpur.


Satu-satunya pelukis Malaysia yang saya kagumi dari hasil kerjanya yang halus dengan gaya tersendiri tidak ada pada pelukis lain di Malaysia..GAMBAR SUMBER
 http://gayour.blogspot.com/2012/05/santai-bersama-datuk-lat.html

  Gayour bersama pencipta watak BUJAL dan SALINA, yang dihormati pakcik Rizalman.
 ================================================================

RAZALI MHO DAN SALINA,
[Dalam Selintas Kenangan]
 http://pondokrahmat.blogspot.com/

Mengimbau kenanggan... MOHD ZAIN SALEH,
ada cerita di sebaliknya bersama RIZALMAN

http://pondokrahmat.blogspot.com/2013/01/12_19.html
 

Saya teringat kepada sahabat saya Razali Hj. Osman yang lebih dikenali dengan nama samarannya Razali MHO atau Rizalman. Beliaulah pencipta SALINA itu dan beliaulah tuan milik SALINA. Saya mula-mula berkenal dengan Razali ialah ketika beliau bertugas sebagai pelukis di Percetakan DIAN yang pada masa itu beroperasi di Simpang Lidoo, Jalan Tengku Cik, Kota Bharu. 

Di situlah pejabatnya dan di situlah kilangnya, dan pada suatu ketika di situ juga tempat tinggal tuan punya Syarikat DIAN, iaitu Yusoff Zaky Yaacob sekeluarga yang juga ketua Pengarang Majalah DIAN yang amat popular pada zamannya itu. Saya masih ingat, kadang-kadang di waktu rihat tengah hari, kami berdua keluar mengambil angin, biasanya berbual-buah di atas bangku batu yang terletak di pinggiri Sungai Kelantan di Padang Lido tidak jauh daripada pejabat DIAN yang pada waktu itu menjadi tempat orang berniaga makanan-makanan ringan pada waktu malam Razali bertugas sebagai seorang pelukis. Beliaulah yang melukis kulit-kulit DIAN pada masa itu, dan juga membuat ilustrasi dalamannya.

Tapi beliau tidak lama bersama kami di DIAN, malah dalam masa yang amat singkat beliau berpindah kerja ke Kementerian Penerangan Malaysia. Saya masih ingat lagi, sebelum pergi ke temuduga, beliau dan saya telah berkunjung ke Pejabat Penerangan Negeri Kelantan yang terletak dalam bandar Kota Bharu [sekarang Pusat Penerangan], bertemu dengan pengarahnya, waktu itu, Encik Abdul Hamid Omar meminta sokongan untuk beliau yang akan menghadiri temuduga itu. Permohonan Razali yang berasal dari Tumpat ini telah berjaya. Dan selepas itu kami pun berpisah, masing-masing dengan hal dan tujuan masing-masing. 

BACA TERUS DI BLOGnya  http://pondokrahmat.blogspot.com/2013/01/12_19.html

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

MENGAPA BANYAK ORANG MENGATAKAN MAJALAH SALINA PALING BERKESAN DI HATI   MASYARAKAT YANG PERNAH JATUH CINTA DENGAN MAJALAH SALINA? LINK LAIN: http://anoktupa.blogspot.com/2007/08/majalah-salina-revisited.html


Majalah Salina adalah keluaran sulung Raz Studio dan mula diterbitkan pada 70-an dengan barisan pelukis-pelukis komik yang agak hebat. Pada ketika itu siapa tidak kenal Rizalman, Zawawie HO, Sang Arif Budiman, S Zain, Samudra Perwira, S Mohammad dan R Rahimah? 

Lukisan merekalah antaranya yang mewarnai majalah Salina sehinggakan digilai ramai pembaca tidak kira lapisan umur dan jantina.

LINK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Custom Search

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

LINK..

Bernal Blog    Blog de Malavida   Blogs'decomics   Blonde Zombies   Bolsi & Pulp   Cachondíssimo, blog de destape y cachondeo A TOPE!!!   Carmen Segovia   Carpe Diem   Chicas en bikini buscando a Norman Bates   Cómic, historietas, tebeos...    Comic is Art    Cómics en extinción   Cómics y bibliotecas en absysnet.com   Corra, jefe, corra   Cultura Libre   De Cómics   Desde el desván   Desdeldesván   Deskartes Mil   Diario de Jeremy Brood    Dolor de Muelas   Dossier Negro Archivos   Editorial Cornoque  El bloc de notas de Gantry   El Blog Ausente  El blog de Jotace   El blog de Manuel Martínez   El blog de Razar  El Blog Escarolitrópico Gmnésico Musical   El Caso by Vázquez   El coleccionista de tebeos   El Cómic  El Desván del Abuelito   El faro de Leioa    El gran Vázquez   "El Inspector Dan" aquellos tiempos...