Sunday, May 26, 2013

Pelukis Komik wanita ulung... NORA ABDULLAH

Sebahagian karya pelukis komik NORA ABDULLAH. 
Dari Majalah SALINA
BIL. 147 September 1987 
PUTERI SAADONG


 LAMAN WAB

Kisah PUTERI SAADONG
http://infinatus-lagendamelayu.blogspot.com/2010/09/puteri-saadong.html

link lain
http://jiwatempatan.blogspot.com/2008/12/komik-nora-abdullah.html



NORA ABDULLAH- pelukis komik wanita pertama di Malaysia dan pernah menghasilkan beberapa siri komik sekitar 1950 an. 

NORA ABDULLAH
sumber gambar  https://www.facebook.com/groups/11676812694/

 NORA ABDULLAH
(NEK NOR ZARAH BT ABDULLAH)
Pelukis Kartun Wanita Pertama Malaysia (The First Malaysian Lady Cartoonist)

Saturday, May 25, 2013

KOMIK PATUNG oleh MISHAR




KOMIK PATUNG oleh MISHAR (Renlotol)



sumber gambar MISHAR dari 
http://seluloi.blogspot.com/2012/04/dan-syukur-itu-kathy.html

SUMBER BAWAH dari lamam web
http://mayapesada.blogspot.com/2010/10/collector-5-majalah-komik-murni.html


kami temukan majalah MURNI ini yang telah di pinpin oleh MISHAR di laman wab berikut;
http://mayapesada.blogspot.com/2010/10/collector-5-majalah-komik-murni.html




Kali ini The Collector ingin berkongsi sekali lagi tentang majalah komik, MURNI. Majalah komik MURNI diterbitkankan oleh Creative Enterprise pada tahun 70an. The Collector mempunyai tiga edisi iaitu April 77, Mei 77 dan Jun 77. Ketiga-tiga edisi ini masih baik dan untuk cetakan warnanya masih  cantik lagi. Majalah komik MURNI ini diterajui oleh Mishar atau nama sebenarnya Mior Shariman Mior Hassan sebagai Pengarah Urusan. Beliau juga merupakan abang kepada penyanyi Sohaimi Mior Hassan( kini popular dengan lagu 'kalau berpacaran' bersama Ana Rafali.).



Majalah komik MURNI ini didukung oleh pelukis-pelukis komik tersohor seperti Azman Yusof, Zainal Buang Husien, Jaafar Taib , Rejab Had(Allahyarham) Nan dan ramai lagi. Ia juga disertai juga oleh penulis-penulis hebat seperti Ajikik, Nora  Sutung Umar RS dan Mishar sendiri. Adunan cerita komiknya menarik sekali dengan 'stroke' pelukisnya yang melangkaui zaman. Misalnya Jaafar Taib yang terkenal dengan lukisan alamnya dan Azman Yusuf dengan air brushnya..Harga majalah komik ini cuma RM0.50 pada masa itu.


sumber sila berkunjung ke laman ini:
 http://mayapesada.blogspot.com/2010/10/collector-5-majalah-komik-murni.html


http://jutamas.com.my/default.asp?id=22&mnu=22
Mior Shariman Hassan @ Mishar
Beliau pada asalnya merupakan seorang guru dan mengajar di Perak dari tahun 1969 -1972. Beliau kemudian mengembangkan karier beliau dan menjadi Pengarah Urusan Creative Enterprise Sdn Bhd(1977 – 1982) dimana beliau merupakan pengasas majalah Medan Pelajar,Malaysia Scholars, Bambino,Murni,Gila – Gila dan Lelaki. Diantara tahun 1983 – 2009, beliau terus melibatkan diri didalam bidang penerbitan dengan menerbitkan beberapa majalah dan tabloid antaranya Batu Api,Warta Jenaka, The Ads,Poskota,Manis 17,Eva 21,Juwita,Sketsa,Jambu dan 1001 Gila.

Didalam bidang perniagaan,beliau pernah menjadi Pengarah Konsortium Pulau Mutiara (1994 – 2009), Pengarah Sutek Corporation Sdn Bhd (1998 – 2009) dan kini Pengarah Jutamas Permata Sdn Bhd.

Wednesday, May 22, 2013

Pelukis Khuzae Mohd ...illustrasi cover untuk komik terbitan Mediaseni




Khuzae Mohd merupakan nama yang tidak asing lagi dalam dunia perkomikan Malaysia. Hasil kerjanya yang berupa komik dan illustrasi cover untuk komik terbitan Mediaseni adalah satu sentuhan yang tersendiri, dan halus dikhalayak di zamannya. Antara komik yang dilukis olehnya termasuk Wanita Bionik (inspirasi daripada siri TV Bionic Woman lakonan Lindsay wagner). Beliau masih bergiat aktif sebagai seorang illustrator dlm menyumbangkan kerja-kerja yang berunsur ilmiah di Kementerian Pendidikan Malaysia lewat media berbentuk digital.



ikuti cerita TEDUNG di sini





dari kiri: Rosli Hamid, Khuzae, cedric & EnSalim




Office Mediaseni di Desa Jaya, Kepong 80an ..Khuzae Mohd, bersama Yamin Daud

Nostalgia Komik Yamin Daud dan Pustaka Trijaya 


 ikuti komik ini di sini
http://roy-nadzri.blogspot.com/2011/02/nostalgia-komok-yamin-daud-dan-pustaka.html

Wednesday, May 15, 2013

KENALI PELUKIS MAN HASSAN ... Karya sulung beliau

 SUMBER:

http://manhassan.blogspot.com/2011/03/karya-sulung-bersama-penerbitan.html

Di sini di siarkan untuk tatapan generasi baru... DUNIA KARTOON merakamkan memori yang mana kami temui  laman wab beliau.. untuk di kongsi bersama silalah berkunjung kelaman Wab asal.. MAN HASSAN

Karya sulung bersama penerbitan Mediaseni - 1984

   

Cover ini dilukis oleh Rosli Ibrahim.
jemari menaip kata kunci kat google search image 'kartun manhassan'.

Peh... tetiba mata terpandang gambar diatas.

Lepas meng'click' pada website yang memuatkan imej asalnya tertera 'Lan Antique Collection Komik Lama'. (http://lan-lamadanantik.blogspot.com/)


Website berkenaan mengumpulkan segala macam barang-barang lama termasuk majalah komik dan kartun lama lagi antik.

Ianya sebagai koleksi peribadi pemilik web itu dan juga untuk dijual.


Anda bulih mengakses web berkenaan untuk mengetahui lebih detail apo yang ado didalamnya.

Buku kartun aku kat atas tu memang dah lamapun. Tahun 1984. Aku baru dua tahun lebih menetap di KL.

Dalam website itu, buku kartun aku diperagakan bersama tiga lagi karya dalam bentuk komik. Kiranya untuk dilelong le tu.


Tajuk komik : Si Kudung Pendekar Sakti.
Keluaran : Berjaya Enterprise.
Pelukis : Md. Zohri Sukimi, Sijangkang Klang.
Tahun : 1974.
Harga : 50 sen
http://duniacarton.blogspot.com/2010/06/pelukis-zoy-mohd-zohri-sukimi.html

Tajuk komik : Naga Hitam. Keluaran : Penerbitan Media Seni
Pelukis : Mansoor Ibrahim.
Tahun : Tak tahu.
Harga : 60 sen



Mansur Ibrahim telah kembali ke Rahmatullah
gambar ni di ambil pada penghujung 2006. 
link berkaitan:
http://pekomik.blogspot.com/2010/03/mansur-ibrahim-telah-kembali-ke.html
http://pergh.com/forum/mags-review-news-and-events/mansur-ibrahim-telah-kembali-ke-rahmatullah/20/ 
Tajuk komik : Rahsia Bukit Emas.
Keluaran : Penerbitan Media Seni.
Pelukis : Kasbi Sarbini.
Tahun : Tak tahu.
Harga : 60 sen.

     
KASBI SARBINI..
Kasbi Sarbini bersama lukisan yang pernah digunakan untuk kulit depan majalah Mastika yang dipamerkan di Menara Kuala Lumpur.
http://malaysian-artist.blogspot.com/2005/05/kasbi-sarbini.html




Tajuk komik : Siri penyiasatan gila, Awang Pong.

Keluaran : Penerbitan Media Seni.
Pelukis : Man Hassan.
Tahun keluaran : 1984.
Harga : 70 sen.






Cuma pelukis Kasbi Sarbini sahaja aku berpeluang mengenali dengan lebih dekat. Sebab kami satu pejabat sejak aku menyertai Utusan pada 1994. Kasbi atau lebih dikenali dengan panggilan Wak Kasbi telahpun bersara, tapi masih aktif melukis.
 
Sementara Mansor Ibrahim dan Mohd Zohri aku cuma mengenali dari jauh tapi karya mereka amat dekat padaku.
 
Mohd Zohri atau nama penanya Zoy dulunya pernah bertugas diUtusan tetapi sewaktu aku masuk dia dah lama 'belah' meninggalkan karyanya yang menjadi sebutan iaitu 'Ayoko'.
 
Beliau kini di akhbar Berita Harian dan masih jugak aktif 'berkomik' dan 'berkartun'
sampaikan bergegar jugak le Jalan Riong dengan aksi Ultraman lari diligan ombak Tsunami.
 
Aku dibayar RM200 untuk kartun itu.
Tidaklah lumayan, tapi boleh la berlagak mengisi perut dengan makanan ala Thai seminggu. Seminggu je. Lepas tu balik asal dengan makanan 'ala dua minit copek dimasak sodap dimakang'.
 
Seingat aku, lima atau enam buku kartun aku diterbitkan oleh Penerbitan Mediaseni yang beroperasi di Seri Gombak dimana aku menetap diKampung Melayu, Ampang
dan bekerja di Taman Keramat pada waktu itu.
 
Ada yang masih dalam simpanan. Ada yang dah ghuyup.
 
Apapun terima kasih bebanyak pada abang Yamin Daud, pemilik Mediaseni kerana
memberi ruang dan peluang aku bekarya pada waktu itu walaupun 'hasil kerja' aku
agak kureng asem.
 
Pada pemilik  (http://lan-lamadanantik.blogspot.com/, terima kasih kerana dapek
jugak den menatap 'karya sulong' den tu.


........................................................................

SABTU
26 MAC 2011

Menyelongkar almari dalam studio @ storedio, aku terjumpa salinan photostat

kartun berkenaan yang disimpan sejak 1984.

Masih elok cuma, terdapat efek 'cow gum' yang bewarna perang disekelilingnya.

Dipaparkan disini beberapa muka surat untuk tatapan dan kutukan.




 
Kartun di muka surat 3 yang dilukis pada 9.7.1984

  

Kartun di muka surat 4 yang dilukis pada 9.7.1984


 Kartun di muka surat 5 yang dilukis pada 16.8.1984




 

 Kartun di muka surat 9 yang dilukis pada 16.8.1984


Kartun di muka surat 21 yang dilukis pada 17.8.1984
Ending yang klise... mimpi... habih cerite.
Melukis takde skrip, main bantai je....

semua aktikal di atas sumber asal laman web MAN HASSAN

ANDA BOLEH TERUS KE LAMAN PELUKIS MAN HASAN....








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Custom Search

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

LINK..

Bernal Blog    Blog de Malavida   Blogs'decomics   Blonde Zombies   Bolsi & Pulp   Cachondíssimo, blog de destape y cachondeo A TOPE!!!   Carmen Segovia   Carpe Diem   Chicas en bikini buscando a Norman Bates   Cómic, historietas, tebeos...    Comic is Art    Cómics en extinción   Cómics y bibliotecas en absysnet.com   Corra, jefe, corra   Cultura Libre   De Cómics   Desde el desván   Desdeldesván   Deskartes Mil   Diario de Jeremy Brood    Dolor de Muelas   Dossier Negro Archivos   Editorial Cornoque  El bloc de notas de Gantry   El Blog Ausente  El blog de Jotace   El blog de Manuel Martínez   El blog de Razar  El Blog Escarolitrópico Gmnésico Musical   El Caso by Vázquez   El coleccionista de tebeos   El Cómic  El Desván del Abuelito   El faro de Leioa    El gran Vázquez   "El Inspector Dan" aquellos tiempos...